Om inomhustemperaturen i din lägenhet
Nu närmar vi oss vintern. Av både miljömässiga och ekonomiska skäl är det av stor vikt att vi inte använder mer energi än vad som är nödvändigt. Som ett led i detta arbete har Håbohus och hyresgästföreningen förhandlat och kommit överens om följande gällande inomhustemperaturen i Håbohus lägenheter.
- Hyresvärden bekostar uppvärmning upp till 18,5 grader lufttemperatur men har som mål att hyresgästen ska ha en inomhustemperatur på 20,0 grader, med följande tillägg
- En avvikelse på 1,5 grader ner till 18,5 är acceptabel, oavsett tidsperiod
- En avvikelse till under 18,5 grader är acceptabel under begränsade tidsperioder, t.ex. vid köldknäppar och variationer i utomhustemperaturen.
- Om hyresgästen har lägre temperatur än 20 grader enligt ovan och vill höja temperaturen i lägenheten, så bekostas det av hyresgästen själv.
Detta betyder konkret för dig som hyresgäst att:
- Du kan göra en felanmälan om din inomhustemperatur i vistelsezonen (se nedan) är mellan 18,5 och 20,0 grader. Håbohus kommer hantera den och arbeta för att höja din temperatur till 20,0 grader, men din felanmälan kommer inte vara lika prioriterad som om temperaturen understiger 18,5 grader. Om du under tiden vill ha varmare i din lägenhet får du bekosta detta själv, t.ex. med en elradiator.
- Temperaturen kortvarigt kan och får vara lägre än 18,5 grader vid köldknäppar och variationer i utomhustemperaturen.
Så mäter du inomhustemperaturen i din lägenhet
- Mät din inomhustemperatur med en hushållstermometer. Temperaturen ska mätas i vistelsezonen, dvs minst 1 meter in från yttervägg och 1 meter upp från golvet. Sätt den på en innervägg eller häng den fritt i luften.
- Mät inte temperaturen mot yttervägg eller i fönstret, det ger felaktiga värden.
Detta gör du om du tycker att du har kallt i lägenheten
- Om temperaturen i vistelsezonen mer än tillfälligt är under 20 grader så gör du först en egenkontroll (se nästa sida). Om detta inte hjälper så kan du göra en felanmälan till Håbohus.
- Din lägenhetstemperatur i vistelsezonen mäts kontinuerligt av Håbohus genom den lilla vita dosan på väggen. När vi får en felanmälan om kallt i lägenheten är vår första åtgärd att kontrollera den temperatur vår mätare anger. Om vi ser att temperaturen i din lägenhet är tillräcklig kan felanmälan komma att avskrivas utan åtgärd.
Egenkontroll
- Om det skett ett väderomslag och utomhustemperaturen har sjunkit mycket på kort tid så har troligen inte värmesystemet inte hunnit hänga med. Avvakta någon dag med att göra en felanmälan.
- Kontrollera om termostaten på radiotorn är ställd i fel läge, vrid i så fall upp den till ett högre läge
- Kontrollera om termostaten är blockerad av en möbel och luften kan inte cirkulera tillräckligt. Det blir då varmt vid termostaten och den stryper flödet. Se till att det inte står någon möbel eller något som blockerar termostaten.