Frågor och svar
Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!
-
-
Hur många procent av Håbohus bestånd går till Håbo kommun och varför?
-
-
Max 3 % av beståndet får användas som bostadssociala kontrakt. Dessa används till de som beviljats bistånd till andrahandskontrakt genom Socialtjänsten. Nivån 3 % är bestämd av ägaren. Det är inte bara flyktingar som bor i dessa lägenheter, utan även en del människor med ekonomisk eller annan social problematik finns som hyresgäster.
-
-
Vad är kriterierna för att få en lägenhet via Håbo kommuns bestånd?
-
-
När det gäller flyktingar har kommunen ett bostadsförsörjningsansvar för de flyktingar som anvisas till kommunen. Skyldigheten anges del i överenskommelse med länsstyrelsen och dels i lagstiftningen kring mottagande av nyanlända. Håbo kommun ger inte förstahandskontrakt till de nyanlända men däremot ett andrahandskontrakt som får behållas under etableringsperioden om hyror och lägenheten sköts.
För övriga målgrupper finns ingen lagstadgad generell rätt till bostad från socialtjänsten. Enbart för några undantagna grupper såsom äldre och funktionshindrade finns dock bestämmelser i socialtjänstlagen som efter behovsbedömning kan ge dessa en rätt till särskilt anpassad bostad.
För samtliga som erhållit andrahandskontrakt finns krav på aktivt bostadssökande eftersom hjälp enligt socialtjänstlagen enbart ges till den som inte kan lösa sin situation på annat sätt.
-
-
Vad krävs för att bli godkänd som hyresgäst?
-
-
- Sökande måste ha fyllt 18 år
- Sökande måste själv avse att bebo lägenheten
- Din inkomst, efter skatt ska utöver hyran vara minst lika med det av kronofogden fastställda normalbeloppet.
- Inkomsten ska kunna styrkas med anställningsbevis eller dylikt
- Betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden får ej förekomma.
- Intyg från nuvarande eller tidigare hyresvärd avseende eventuella störningar och betalningsmoral.